Aanbiedingen planschade verstuurd

29 juli 2022

De initiatiefnemers hebben besloten om woningeigenaren die recht hebben op planschade proactief een aanbod te doen.

De betreffende woningeigenaren zijn onlangs geïnformeerd tijdens een informatiebijeenkomst. Het proactief een aanbod doen is geen standaard werkwijze bij dit soort trajecten.

Wat is planschade?

Planschade is de schade die men oploopt als een woning of grond minder waard wordt doordat er wordt afgeweken van het bestemmingsplan of door een nieuw bestemmingsplan. Normaal gesproken dient men zelf een aanvraag planschadevergoeding in te dienen bij de gemeente. Omdat het inpassingsplan Windenergie A16 door de provincie is vastgesteld beoordeelt de provincie deze aanvraag. De initiatiefnemers van Windpark Hazeldonk-West hebben besloten om proactief een voorstel te doen.

 

Wie komt in aanmerking voor planschade?

Om te bepalen welke woningeigenaren in de omgeving van Windpark Hazeldonk-West in aanmerking komen voor een aanbod planschade is onderzoek op basis van digitale bronnen gedaan door bureau SAOZ.  Om in aanmerking te komen voor een aanbod moet men eigenaar van de woning zijn geweest op 30 november 2018 (de dag dat het inpassingsplan Windenergie A16 in werking is getreden).

Een ander beoordelingscriterium is het normaal maatschappelijk risico. Bij het onderzoek is 3% normaal maatschappelijk risico gehanteerd. Dit komt vaak neer op een afstand tot ca. 900 meter.

 

Informatieavond

De woningeigenaren die volgens het onderzoek van bureau SAOZ in aanmerking komen voor ons aanbod, zijn tijdens een informatieavond geïnformeerd over het proces en de totstandkoming van het aanbod. Het persoonlijke aanbod hebben zij enkele dagen na de bijeenkomst ontvangen.

 

Meer informatie over planschade staat op de website van de Rijksoverheid: Waar kan ik schadevergoeding aanvragen na planschade? | Rijksoverheid.nl